Суд виніс вирок учасникам корупційної схеми на 13,7 млн грн на “Електроважмаші”

Фото: kp.ua

22 листопада Вищий антикорупційний суд виніс вирок у справі про нанесення збитків в розмірі 13,7 млн ​​державному підприємству Завод «Електроважмаш» (Харків).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Вищого антикорсуду.

Фігурантами справи були п’ять осіб, троє з них – топ-менеджери “Електроважмашу”. Їх звинувачували у зловживанні службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК) під час здійснення продажу запчастин.

“Суд установив, що підприємство відмовило в укладенні прямого договору литовській компанії, після чого продало через чеську компанію-посередника запчастини для ремонту гідроагрегата Круоніської ГАЕС (Литва) за заниженою вартістю. Компанія-посередник у подальшому реалізувала ці запчастини литовській компанії за значно більшою вартістю. Внаслідок цього завод недоотримав 217 306 євро. За рішенням суду, до цих коштів, отриманих компанією-посередником унаслідок учинення злочину, застосована спеціальна конфіскація (згідно зі ст. 96-1, 96-2 КК).”, – розповіли в суді.

Під час розгляду справи вдалося довести провину чотирьох учасниківк корупційної схеми: один виконавець и троє – пособники. Одного обвинуваченого виправдали.

За інформацією журналіста Олега Новікова з посиланням на онлайн-трансляцію засідання, обвинувальний вирок отримали двоє топ-менеджерів “Електроважмашу” та двоє підприємців.

Заступника директора заводу «Електроважмаш» Миколу Корнійчука засудили до чотирьох років позбавлення волі  із забороною обіймати певні посади протягом 3 років і штрафом у 17 тисяч грн.

Начальника управління заводу «Електроважмаш» Олега Богданова позбавили волі на 4 роки і заборонили йому обіймати певні посади протягом 2,5 років зі штрафом у 17 тис. грн.

Бенефіціару чеської компанії Ksanko s.r.o. Андрію Євдокімову призначили 4 роки ув’язнення зі штрафом у 17 тис. грн. Директорку цієї фірми Оксану Євдокімову засудили до 3,5 років в’язниці із забороною протягом 3 років обіймати певні посади та штрафом у 17 тис. грн.

“Водночас колегія виправдала іншого ексзаступника директора заводу «Електроважмаш» Олександра Гордія у зв’язку з недоведеністю вчинення ним кримінального правопорушення.”, – повідомив Олег Новіков.

Справу розглядала колегія суддів у складі головуючого Олексія Кравчука, суддів Євгена Крука та Інни Білоус.

Вирок ще не набув чинності і може бути оскаржений протягом 30 днів до Апеляційної палати ВАКС.

Як повідомляв Харків Times, 17 березня 2020 року співробітники антикорупційних органів викрили учасників злочинної схеми, в результаті якої державному підприємству «Завод «Електроважмаш» (Харків) завдано збитків на суму 13,7 мільйона гривень.

В реалізації корупційної схеми брали топ-менеджери “Електроважмашу”. Трьом з них слідство повідломило про підозру за ч.2 ст. 364 КК України («Зловживання владою або службовим становищем»). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з штрафом від від 8 500 до 17 000 грн.